Vermijd oplichting op WhatsApp Het is iets dat binnen ons bereik ligt. Het is waar dat cybercriminelen steeds geavanceerder worden in hun operatietechnieken en het is moeilijk te ontdekken dat ze ons proberen te misleiden. Als we echter altijd voorzichtig handelen, kunnen we veel problemen voorkomen.
Als u geen slachtoffer wilt worden van fraude, volgen hier enkele goede tips over hoe u met uw persoonlijke gegevens moet omgaan, zodat u deze niet aan onnodige risico's blootstelt.
Waarom vinden er zoveel oplichtingspraktijken plaats via WhatsApp?
Er is een reeks praktijken die al zijn geclassificeerd als de meest voorkomende oplichting op WhatsApp, en het is geen toeval dat dit communicatiemiddel de favoriet is geworden van cybercriminelen in hun pogingen nieuwe slachtoffers aan te trekken, aangezien dit om verschillende redenen het perfecte ‘scenario’ is:
Grote gebruikersbasis
WhatsApp is de instant messaging-app bij uitstek en heeft wereldwijd ruim twee miljard gebruikers. Voor oplichters betekent dit dat Ze hebben veel mogelijkheden om succes te behalen met hun fraude.
Vertrouwen tussen contacten
We gebruiken deze app om met familie, collega's en vrienden te praten, waardoor een sfeer van vertrouwen ontstaat. Daarom concentreren veel criminelen hun activiteiten op het nabootsen van een persoon om vervolgens hun contacten te bedriegen. Want wie een bericht ontvangt van een nauw contact, twijfelt doorgaans niet aan de waarheidsgetrouwheid van die communicatie, en het is gemakkelijker voor u om in de val van de cybercrimineel te trappen.
Massale verspreiding van berichten
WhatsApp faciliteert de communicatie snel en massaal, waardoor een bericht met een kwaadaardige link, een frauduleuze promotie of valse informatie kan zich snel verspreiden
Gesprekprivacy
De end-to-end encryptie die WhatsApp gebruikt beschermt onze privacy, maar maakt het voor autoriteiten en het platform zelf ook lastig om eventuele oplichtingspraktijken op te sporen.
Gegevens die je niet mag delen als je oplichting op WhatsApp wilt voorkomen
Het is duidelijk dat we voorzichtig moeten zijn bij het delen van informatie via onze favoriete instant messaging-app. Om oplichting te voorkomen, adviseren de autoriteiten Deel de volgende persoonsgegevens onder geen enkele omstandigheid.
Persoonlijk identificatienummer
We verwijzen naar het DNI-, NIE- of paspoortnummer. Want voor cybercriminelen is het verkrijgen van dit nummer de eerste stap in het uitvoeren van identiteitsdiefstal.
Hoewel het lijkt alsof het communiceren van deze informatie niet belangrijk is, is dit niet het geval. Omdat het DNI-nummer van een persoon voldoende is om een lening op zijn naam aan te vragen of een bankrekening te openen.
Als u het nummer niet deelt, laat staan een screenshot of foto van het document sturen. De Politie adviseert om, om fraude te voorkomen, als u het nodig vindt een afbeelding van uw identiteitsbewijs mee te sturen, deze in zwart-wit mee te sturen, omdat hierdoor duidelijker wordt dat het om een kopie gaat.
Pixeliseer of verwijder bovendien gegevens die niet nodig zijn, zoals de uitgifte- en geldigheidsdatum of uw handtekening. Met elk fotobewerkingsprogramma dat online tot uw beschikking heeft, kunt u deze aanpassingen in slechts enkele minuten doorvoeren, en zonder dat u een specialist hoeft te zijn.
Bankgegevens
We hebben duizenden keren gehoord dat we, om oplichting op WhatsApp te voorkomen, onze financiële informatie, zoals ons telefoonnummer, met niemand mogen delen. betaalrekening of creditcardbeveiligingscode.
Geen enkel bedrijf of administratie zal u ooit via dit kanaal om deze gegevens vragen, dus wees onmiddellijk op uw hoede als ze u hierom vragen.
Als de cybercrimineel merkt dat u aarzelt, zal hij nog meer aandringen en proberen een gevoel van urgentie te creëren, zodat u niet nadenkt en hem uiteindelijk de informatie geeft. In dit geval Houd het hoofd koel en geef uw gegevens niet door.
Wachtwoorden
In geen geval deelt u via WhatsApp de wachtwoorden die u gebruikt om toegang te krijgen tot welke dienst dan ook: online bankieren, sociale netwerken, enz. Omdat de crimineel deze informatie kan gebruiken toegang krijgen tot uw rekeningen en frauduleuze acties uitvoeren in uw naam.
verificatie codes
Sommige dubbele verificatiesystemen sturen via sms een code naar de gebruiker zodat deze toegang krijgt tot de dienst. WhatsApp zelf werkt met dit systeem.
Als iemand u om deze code vraagt, ook al lijkt het iemand te zijn die u volledig vertrouwt, geef hem deze dan niet. Omdat u hiermee controle heeft over uw account.
Tips om oplichting op WhatsApp te voorkomen
Naast het feit dat we deze gegevens nooit delen, zoals we hebben aangegeven, zijn er een aantal gedragingen die u gratis in uw dagelijks leven moeten integreren en die u kunnen beschermen tegen fraudepogingen.
Vertrouw geen berichten van vreemden
Als u berichten ontvangt van onbekende nummers waarin u om persoonlijke gegevens wordt gevraagd of waarin u wordt aangespoord dringend actie te ondernemen of een betaling te doen, let dan niet op.
98% van dit soort berichten zijn pogingen tot oplichting. Als u zich niet wilt afvragen, verifieer dan de identiteit van de afzender voordat u hem of haar informatie geeft.
Als u bijvoorbeeld een bericht ontvangt van uw bank waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd, bel dan rechtstreeks het telefoonnummer van uw bank en vraag naar dit probleem. Hoewel dit niet echt nodig is, omdat, zoals we al eerder zeiden, Geen enkel bedrijf of overheidsinstantie zal contact met u opnemen via WhatsApp, sms of e-mail om u om uw persoonlijke gegevens te vragen.
Beëindig de communicatie en blokkeer
Als u een verdacht telefoontje of bericht heeft ontvangen, kunt u het beste de communicatie onmiddellijk verbreken. De crimineel is zeer bedreven in het inzetten van tactieken om een gevoel van urgentie en verwarring op te wekken Het is beter om hem hiertoe niet de kans te geven.
Als u de authenticiteit van uw contact niet kunt bevestigen, verbreek dan de communicatie rechtstreeks zonder naar de argumenten van de andere partij te luisteren, en blokkeer dat nummer.
Door deze beveiligingstips toe te passen en geen gevoelige persoonlijke informatie te delen, is het iets gemakkelijker om veilig te blijven en oplichting op WhatsApp te voorkomen. Hebben ze geprobeerd je via dit kanaal op te lichten? Als dat zo is, willen we graag dat u uw ervaringen deelt in de reacties.